Над  2200 работници и служители от Националния осигурителен институт излизат

...
Над  2200 работници и служители от Националния осигурителен институт излизат
Коментари Харесай

Служители в НОИ от цялата страна излизат на протест - спират работа, ако не бъдат чути

Над  2200 служащи и чиновници от Националния застрахователен институт излизат на национална стачка с искане за по-високи заплати. На 25 май 2023 година /четвъртък/ от 10 ч. до 11 ч. те ще проведат едночасова предупредителна стачка в структурите на Национален осигурителен институт. Такъв ще се организира и в Пловдив. 
Прочетете още
Работниците излизат на митинга с три съществени претенции - у величение на средствата за работни заплати в системата на Национален осигурителен институт с не по-малко от 30%. Те ще упорстват и за това увеличените средства да се разходват за повишаване на главните заплати на всички служащи и чиновници на Национален осигурителен институт по утвърден от синдикалните организации механизъм. Служителите желаят още индексацията на заплатите да има ретроактивно деяние и да влезе в действие от 01 януари 2023 година

По калкулации на Синдикат на административните чиновници " Подкрепа " е належащо да бъдат обезпечени средства в размер на 30 милиона лв., което е към 0,14% от бюджета на Национален осигурителен институт.

„ Именно това настояваме да се случи с приемането на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване /ЗБДОО/ за 2023 година “, показват от профсъюза. Оттам напомнят, че още при започване на годината неведнъж са алармирали за напрежение поради липса на нарастване на възнагражденията в системата.

„ Обръщаме внимание, че в плана на ЗБДОО 2023 разноските за личен състав на Национален осигурителен институт въобще не са изменени. Това няма да даде опция за никакво актуализиране на заплатите на чиновниците. Очевидно ръководещи и политици от всички цветове не знаят или не правят оценка труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и към момента е една от натоварените администрации по време на пандемията от COVID-19. Национален осигурителен институт пое изплащането на добавките към пенсиите, вместо те да бъдат изплащани като обществено подкрепяне. Впоследствие се наложи незабавно да преизчислят всички отпуснати пенсии в страната “, пишат от Синдиката.

Според тях чиновниците на Национален осигурителен институт са експерти, които не могат да бъдат елементарно сменени, тъй като имат извънредно характерни познания за пенсионната система и следва да получат уместно заплащане за отговорностите, които носят.

И напомнят къса история:

На 29-ти март 2023 година бе извършена среща с шефа на Национален осигурителен институт господин Ивайло Иванов с работещи в системата на Национален осигурителен институт от цялата страна. На 24-ти април бе импортирана и публична покана по Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия до Национален осигурителен институт, с копие до Лазар Лазаров, в качеството му на ръководител на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, както и до Росица Велкова-Желева – министър на финансите. На 26.04.2022 година организирахме и среща с управлението на Национален осигурителен институт, само че с оглед неналичието бюджет за 2023 година, те не могат да удовлетворят настояванията ни.

„ Работещите в Национален осигурителен институт ще отстояват настояванията си до дъно и при положение, че не бъдат чути, ще преустановят работа и ще разгласят безсрочни протестни дейности , позволяват от профсъюза.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР